Totalförsvarsdag i Karlstad

Den 2 juni 2018 avhölls en Totalförsvarsdag på Brigadmuseum i Karlstad. Arrangör var Länsstyrelsen under entusiastisk perfekt ledning av Anna-Karin Klasa. Dagen hölls helgen efter att samtliga hushåll fått hemsänt MSB:s totalutskick ”OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMET”. Man kunde bland besökarna konstatera att utskicket varit tankeväckande. Hur kan vi bli bättre förberedda på en kris?

På plats fanns representanter från närmast alla verksamhetsgrenar inom frivilligförsvaret, Hemvärnet mm. På plats fanns även enskilda firmor som visade sitt utbud för temat förberedelser. Undertecknad hade förtroendet att presentera FPF:s verksamhet.

Många utställare fanns samlade i ett stort tält där även olika föredrag hölls under dagen. Brigadmuseet höll öppet. Ett besök på detta museum rekommenderas!

Trots tidiga juni flödade sommarsolen och det var närmre 30 grader varmt. Detta bidrog högst sannolikt att många tänkta besökare hellre höll till på stranden. För utställare i tältet blev dagens hetta mycket påfrestande. Räddningsverket var förutseende och kom med färskvattenvagn. Jag hade tur att få stå tillsammans med Hemvärnets rekryterare på öppen yta. Hemvärnet hade satt upp ett skyddande tak med öppna sidor, mycket bekvämt.

Under dagen hölls förevisningar av olika slag. Bl. a förevisade Hemvärnet ingripande mot inkräktande person, Räddningshundar förevisades i sök efter person. Det som enskilt drog mest publik var landning och landsättning av manskap från helikopter. Hemvärnets rekryterare och FPF:s gemensamma monter fanns på vägen till förevisningarna varför vi fick en bra exponering

Hemvärnets rekryterare var två mycket positiva och motiverade ungdomar, en tjej och en kille. Glädjande var att ett flertal unga sökte sig till deras del av montern. För min del blev det samtidigt besök av de ungas föräldrar och i övrigt en mera vuxen publik. Våra kurser tilldrog sig intresse, så främst i krisstöd. En trevlig dag på allvarsam grund.

Leffe Rundlöf

Försvarets Personaltjänstförening i Västra Sverige